Co je to římský hrnec

Všechno kolem nás prochází neustálou proměnou, ale jsou věci, které nestárnou po staletí. Porovnáme-li hrnce dnes a třeba před sto lety, nemůžeme si nevšimnout rozdílů.

Existuje ovšem jeden hrnec, který se nezměnil za celá staletí a dodnes se hodně využívá pro své skvělé vlastnosti. Je to římský hrnec. Římský hrnec je hliněná pečící nádoba, pocházející z jižní Evropy, kde se dodnes používá velmi často, ale nejen tam, běžně se využívá v severní Africe a dalších oblastech.




Tato nádoba se skládá ze dvou podobných částí, které do sebe zapadají. Povrch římského hrnce je pórovitý, což mu propůjčuje jedinečné vlastnosti.

Římský hrnec je výjimečný právě díky svým vlastnostem, které jsou založeny na pórovitém materiálu. Nádoba se před přípravou namočí do vody a během přípravy se z ní potom uvolňuje pára. To zaručuje šetrnou přípravu bez použití tuků.

Římský hrnec – recepty

Pro římský hrnec existuje nepřeberné množství receptů. Můžete v něm připravit téměř cokoli, od zeleniny až po různé druhy masitých pokrmů. Nejčastěji se využívá právě kombinace masa a zeleniny. Oblíbený recept je také kuře v římském hrnci. Další recepty a tipy naleznete například v knize Římský hrnec a další pomocníci v kuchyni od Ley Filipové a Jiřího Poláčka.

Top recept: Kuře v římském hrnci

Budeme potřebovat: 1 kuře, půl kila brambor, 2 větší cibule, 4 rajčata, 1/4 l vody, 1 kostku masoxu, plechovku rajského protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce pálivého kečupu, volitelně nastrouhaný tvrdý sýr a koření: pepř, sůl, sladkou papriku a na posypání petrželku.

Kuře omyjeme a naporcujeme, osolíme a okořeníme. Očištěné brambory nakrájíme na plátky, rajčata a cibuli na kolečka. Předem namočený římský hrnec vyložíme plátky brmabor, posolíme a poklademe kolečky rajčat a cibule. Navrch vložíme kousky kuřete. Připravíme si omáčku: smícháme pepř, kečup, protlak, olej, sůl, sladkou papriku, citrónovou štávu. Přidáme vodou a rozdrobíme masox. Omáčku nalijeme pod kuře v hrnci. Zavřeme a dáme do studené trouby a postupně přidáváme teplotu až na 200 °C. Dusíme do měkka. Důležité je před koncem pečení sundat víko a nechat trochu propéct kůrku na kuřeti. Na závěr můžeme posypat sýrem a zapéct. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát. Podáváme posypané nasekanou petrželí.

Zdravé vaření v římském hrnci

Díky jedinečným vlastnostem římského hrnce si můžeme vychutnat kvalitní jídlo bez zbytečných tuků a s maximálním obsahem vitamínů a dalších důležitých prvků.








© 2024 Kuchyňské-hrnce.cz, všechna práva vyhrazena. Kontakt