Časy se neustále mění a už delší dobu žijeme ve světě velmi náročném na náš čas. Naštěstí ale ruku v ruce s tím vzniká stále více produktů, které nám čas šetří. Kuchyň je místo, kde je jich v naší domácnosti možná nakumulováno nejvíc. Jedním z takových pomocníků je pomalý hrnec - crock-pot.
Možná vás napadne, že spojení úspora času a pomalý hrnec, je trošku zvláštní, ale nenechte se zmást. Vesměs většinu toho co děláme, si totiž dopředu plánujeme. A pokud si například večer naplánujeme zítřejší oběd, není nic jednoduššího, pokud máme pomalý hrnec, než mu svěřit vaření, zatímco třeba spíme nebo pracujeme.
Pomalý hrnec totiž funguje na jednoduchém principu, kdy za nízkých teplot a dlouhého času vaření, připraví jídlo bez vaší asistence. Stačí vše připravit, vložit do hrnce a určit čas vaření. Délka vaření v pomalém hrnci se pohybuje většinou od 4 do 10 hodin.
Jelikož pomalý hrnec vaří za nízkých teplot, jídlo si díky tomu uchová většinu vitamínů a dalších důležitých látek. Navíc není třeba při vaření používat tuk a díky tomuto můžete ve vašem pomalém hrnci vařit zdravě.
Pomalý hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Byl vyvinut ve Spojených státech již téměř před čtyřiceti lety a v americké kuchyni, a nejen tam, je velmi oblíben již řadu let.