Dobré zdraví je základem pro kvalitní a úspěšný život, o tom dnes už pochybuje málokdo. A abychom si zdraví udrželi, musíme věnovat také pozornost tomu, co jíme. Přitom nejde jen o samotné potraviny, ale také o jejich přípravu. Pro kvalitní přípravu je zvlášť vhodný parní hrnec.
Parní hrnec má několik nesporných výhod, oproti jiným způsobům přípravy. Především se při přípravě nepoužívají žádné tuky, nedochází k připalování potravin a navíc můžeme připravit najednou v parním hrnci hned několik jídel.
Parní hrnec se skládá z několika částí, které si zde popíšeme. Základní částí je nádoba, která obsahuje topné těleso, které ohřívá vodu a odkapávací miska, která kondenzovanou vodu zachycuje. Další součástí jsou perforované nádoby, do kterých se dává jídlo. Těch může jich být několik. Vše přikrývá poklice s otvory pro odvod páry z parního hrnce
Princip přípravy, který využívá parní hrnec je vcelku jednoduchý. Potraviny jsou ohřívány párou, která vzniká přímo uvnitř nádoby. Napájen je elektřinou, což zaručuje velmi rychlý ohřev vody na bod varu a vznik páry.
Tento způsob přípravy zaručuje zachování maxima vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, a proto je vaření v parním hrnci vhodné pro přípravu kvalitních pokrmů